Reşit Mazhar Ertüzün Kimdir?

26.11.2013 2089

R.M.Ertüzün Kimdir.

                                                                           Reşit Mazhar Ertüzün
                   1917 yılında, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde doğup, 01.08.2010 tarihinde Ankara'da yaşamını yitiren Reşit Mazhar Ertüzün, Erdek'in tarihi ve arkeolojisine kendini adayan isimlerin başında yer alır.
  Reşit Mazhar Ertüzün 1940 yılında Mülkiye Mektebi'ni bitirmesinin ardından Anadolu'nun çeşitli kentlerinde görev üstlendikten sonra Erdek Kaymakamlığı görevine başlayan Ertüzün, ilçenin arkeolojik tarihini ortaya çıkarıp, koruma altına aldı. Ertüzün, daha sonra "Eski Eserleri Koruma ve Anıt Yaptırma Demeği"ni de yaşama  geçirmesine paralel olarak, Erdek açık hava arkeoloji müzesini de ilçeye kazandırdı.
    Toplam on kitabından üçünü, Erdek'in tarihi ve arkeolojisiyle ilgili olarak halkı bilinçlendirmek amacıyla kaleme aldığının altını çizen Türkiye Arkeologlar Derneği üyesi Reşit Mazhar Ertüzün'ün, Kyzikos, Argonaut'lar, Kharit'ler, Kapıdağ Yarımadası ve çevresindeki adaların tarihi ve arkeolojisi ile ilgili araştırmaları ve yayınları,uluslararası literatürde yer aldı.
Fransızca, "Lamazitoualli" ismiyle yayınlanan öyküleri olup, şairliği ve heykeltıraşlığı da bulunan Ertüzün, klâsik gitar çalmaya da tutku derecesinde bağlıydı.

Reşit Mazhar Ertüzün



           Kaymakamlık görevlerinin ardından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde üstlendiği görevden de 1977 yılının sonunda emekliye ayrılarak, 1983′te Erdek'e yerleşen Ertüzün, 30 yıla yakın süre, ilçemizdeki evinde oturdu.
     Erdek'e, eski yapıtların ortaya çıkarılıp, korunması, tarih ve arkeoloji bilincinin aşılanması konularında büyük emeği geçen Reşit Mazhar Ertüzün'ün ismi, ilçemizdeki bir caddeye ve Anaokulumuza verildi.